בטקס חגיגי ומרגש, שכולו חגיגה של היצירה הדוקומנטרית הישראלית, הוכרזו הזוכות והזוכים הגדולים בתחרות פרסי הפורום הדוקומנטרי 2022.
הטקס התקיים ב- 12.12.22 בגלריית דובנוב בתל אביב ושודר בשידור חי בכאן דיגיטל. במהלכו הוכרזו שמונה פרויקטים תיעודיים כזוכים הגדולים של השנה, לצד שבעה זוכים וזוכות בקטגוריות המקצועיות. כמו כן, הוענק פרס מפעל חיים ליוצרת המוערכת נילי טל ואות הוקרה לגליה בדור, המנכ"לית האגדית של פסטיבל דוקאביב.
חגית בן יעקב, יו"ר הפורום הדוקומנטרי, התייחסה בנאומה לרוחות הרוחשות המאיימות לשנות את פני תעשיית הקולנוע הישראלית: "אנחנו נמצאים בתקופה של התנגשות טקטונית אדירה (…) איומים על חופש הביטוי, חופש היצירה, חופש העיתונות ועל גופי השידור עצמם נשמעים חדשות לבקרים. גם אם לא כל איום יבשיל לכדי מעשה, יש בו כדי להשפיע, כי למה להסתבך ולעורר גלים אם אפשר ליישר קו עם רוח המפקד ולהימנע מלעסוק בסוגיות נפיצות?
אבל יש בשינוי הזה גם הזדמנות אדירה, יכול לצמוח ממנו משהו חדש, אדמה חדשה, משהו שאנחנו עדיין לא מכירים. (…) זאת השעה לחזור ולעסוק בפוליטי, בקרוב, במאיים, במכעיס. זאת בדיוק השעה לטלטל את הספינה ללא פחד, לעמוד מול לוע הר הגעש הנוטה להתפרץ ולכוון את המצלמה לפתחו. אנחנו עוסקים במקצוע שאומץ הוא מרכיב מהותי ויומיומי בו ואסור לנו לא להיות אמיצים, גם בעשייה שלנו, גם בהתבטאויות שלנו במרחב הציבורי וגם בצרכנות התרבות שלנו, ללכת לראות סרטים, לדבר עליהם, לכתוב עליהם, להפיץ את הבשורה."
הזוכים והזוכות
"אני לא", סרטו של תומר היימן, זכה בפרס הגדול לסרט תיעודי באורך מלא ובפרסים בשווי 80 אלף ש"ח.
הסרט מספר את סיפורו של אורן לוי, תלמיד פנימייה שרוצה שיאהבו אותו, אבל נרתע מכל ניסיון לחיבוק וכועס על כל ההגדרות שניסו להלביש עליו במהלך חייו. אורן חולם להיות במאי קולנוע, ודרך תיעוד עצמי בווידאו הוא מתבונן על העולם ונאבק להבין מי הוא. הסרט עוקב אחר תחנות חייו, בהן האימוץ מגואטמלה, היחסים המורכבים עם הוריו ואחותו, האבחון השגוי באספרגר והמסע לארץ הולדתו בניסיון למצוא את האנשים שהביאו אותו לעולם.
לזוכים הוענקו:
- פרס כספי בסך 15,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
- מענק פיתוח בסך 40,000 ש"ח מערוץ "HOT8".
- מענק פיתוח בסך 20,000 ש"ח מקרן מקור.
- פרימיירה בסינמטק ת״א לסרט הבא של הזוכה, בשווי 10,000 ש"ח.
- השכרת ציוד צילום מאולפני AG Productions Solutions- גליה אזולאי השכרת ציוד צילום, בשווי 5,500 ש"ח.
בפרס הסדרה התיעודית הטובה ביותר זכתה השנה "מחברות שחורות" של היוצר שלומי אלקבץ. הסדרה זכתה סך הכל בשלושה פרסים, כולל פרס העריכה לז'ואל אלקסיס (בשנה השנייה ברציפות) ופרס העיצוב האמנותי ליואב רז. הסדרה מספקת הצצה נדירה וחד פעמית לחייה הסוערים של אחת השחקניות הגדולות והחשובות בתולדות הקולנוע הישראלי.
לזוכים הוענקו:
- פרס כספי בסך 13,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע
- מענק פיתוח בסך 30,000 ש"ח מ- YES דוקו.
- משמרות אונליין בשווי 5,000 ש"ח מאולפני Coloron.
- השכרת ציוד צילום בשווי 5,000 ש"ח מתנת אוטופיה.
- שלוש משמרות סאונד מתנת אולפני DB.
בפרס לסרט התיעודי הטוב ביותר עד 65 דקות זכה הסרט "סבוטאז'" של הבמאית נועה אהרוני, על אסירות יהודיות במפעל התחמושת באושוויץ־בירקנאו, שסיכנו את חייהן כשחיבלו במכונות המפעל והגניבו אבק שריפה ששימש להרס המשרפות.
לזוכה הוענקו:
- פרס כספי בסך 12,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
- מענק פיתוח בסך 20,000 ש"ח מ- כאן תאגיד השידור הישראלי.
- משמרות אונליין ואופליין בשווי 5,000 ש״ח מתנת RGB.
- הקרנה לסרט וכיבוד בשווי 4,000 ש"ח מתנת אולם אניס ביפו.
- מנוי לשנתיים בשווי 1,500 ש"ח לפלטפורמת ההפצה דוקושוק מתנת copro.
בפרס לסרט הביכורים הטוב ביותר זכה הסרט "בת האמן" של הבמאים מרגריטה ויניב לינטון. הסרט מספר את סיפורה של הבמאית, שלאחר ניכור של שנים בינה לבין אביה, צייר ישראלי מוערך, היא מבקרת בתערוכה של הפורטרטים המרגשים והחושפניים ביותר שלו במוזיאון תל אביב, בתקווה שהתערוכה תעמיק את הבנתה אותו כאדם וכאמן ואולי תצית מחדש את הקשר ביניהם.
לזוכה הוענקו:
- פרס כספי בסך 10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
- 10,000 ש"ח מענק פיתוח מ-YES דוקו.
- 10,000 ש"ח מענק פיתוח מקרן גשר לקולנוע רב תרבותי
- משמרות אונליין בשווי 4,500 ש"ח מתנת RED PILL.
- תרגום לסרט הבא בשווי 2,000 ש"ח מתנת CUP N SUB.
את הפרס לסרט תיעודי קצר קטף ״זויה צ'רקסקי חיים סובייטים" של היוצרת ענת שוורץ.
לזוכה הוענקו:
- פרס כספי בסך 7,500 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
- מענק פיתוח בסך 10,000 ש"ח מהקרן החדשה לקולנוע ולטלוויזיה.
בפרס לסרט סטודנטים זכה עידו וייסמן מאוניברסיטת תל אביב על סרטו "מותו של לוויתן". כמו כן, סרט זה זכה לאחרונה בפרס סרט הסטודנטים בתחרות היוקרתית והחשובה באל איי- IDA.
לזוכה הוענקו:
- פרס כספי בסך 8,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע
- משמרות עריכה בשווי 3,600 ש"ח מאולפני Opus.
- ציוד צילום בסך 3,000 ש"ח מתנת גליקסון.
- 3,000 ש"ח למימוש קורס עריכה בביה"ס לעריכה In Motion.
פרס הכתבה התיעודית הוענק לאיתי אנגל ממערכת עובדה שביים את הכתבה ״הקרב על קייב״.
לזוכים הוענק פרס כספי בסך 6,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
הפרס לסדרת הרשת הטובה ביותר הוענק לסדרה "ארון הקודש" של היוצרת מורן נקר והמפיקה אביגייל שפרבר. לזוכות הוענק פרס כספי בסך 7,500 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
הזוכים והזוכות בקטגוריות המקצועיות
פרס הצילום הוענק לטוליק גאון על הסדרה "ד"ר רודי האמת העירומה".
פרס העריכה הוענק לז׳ואל אלקסיס על הסדרה "מחברות שחורות".
פרס התחקיר הוענק לטל ברדה ועדי מאירי, יוצרות הסדרה ולתחקירניות נטלי גנזדה ודפנה פוזון על "תיק 512- מדינת ישראל נגד יצחק אברג'יל".
פרס עיצוב פסקול הוענק לאביב אלדמע על הסרט "המצלמה של ד"ר מוריס".
פרס המוזיקה המקורית הוענק לאשר גולדשמידט על הסרט "המצלמה של ד"ר מוריס".
בפרס העיצוב האמנותי זכו שני מעצבים בתיקו, יואב רז על הסדרה "מחברות שחורות" וארז גביש על הסרט "חורים".
לזוכים בקטגוריות המקצועיות הוענק פרס בסך 7,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
פרס מפעל חיים הוענק השנה ליוצרת המוערכת נילי טל. מנימוקי הזכייה- "נילי טל היא ככל הנראה היוצרת הדוקומנטרית הפוריה ביותר בישראל. טל ביימה 45 יצירות תעודה, וממשיכה ליצור באנרגיה ובתשוקה, מהסוג שנדיר לפגוש. טל היא יוצרת עם עמוד שדרה חד וברור, כך בחרה באומץ לגנוז את סרטה 'רצח ללא מניע' כדי שלא יהפוך לסרט סנאף וכך היא מנהלת עד היום את כל בחירותיה המקצועיות והאמנותיות, ביושרה ועקביות. רבים ראויים לפרס מפעל חיים, אבל נילי טל היא תופעה ייחודית, קונטרוברסלית ומרתקת. נדיר לפגוש מישהי עם אנרגיות כאלו בגילה ויכולת מרשימה להפיק ולביים קולנוע תיעודי ברמה גבוהה, באופן עצמאי, עם עומק תחקירי ואנושי, תשומת לב לכל פרט, מחויבות לדמויות, לסיפור, ואהבה אמיתית למקצוע."
לזוכה הוענקו פרס בסך 10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.
כמו כן, אות הוקרה הוענק לגליה בדור, המנהלת האגדית של פסטיבל דוקאביב. מנימוקי הזכייה- "אך סמלי וראוי הוא להעניק פרס הוקרה לגליה, שביושבה בתפקיד מנכ"לית הפורום הדוקומנטרי, יזמה והקימה את תחרות הפורום. גליה, שעזבה השנה את ניהול פסטיבל דוקאביב לאחר 13 שנים, תרמה תרומה שקשה לכמת אותה לקידומו של הז'אנר הדוקומנטרי בישראל ובעולם והפכה את פסטיבל דוקאביב לפסטיבל יוקרתי המושך עניין ותשומת לב בינלאומית ובו בעת מהווה בית אמיתי עבור היוצרות והיוצרים בישראל. גליה הרחיבה את גבולות הפסטיבל הותיק לצפון ולדרום, יזמה את דוקויאנג, חממה דוקומנטרית לבני נוער בפנימיות, הקימה את מיזם דוקוסטרים בימי הקורונה ועוד ועוד. על כל אלו ובעיקר על מאות אלפי הצופים הנאמנים שהגענו אליהם בזכותה, על הפיכת הז'אנר הדוקומנטרי לנוצץ יותר מאי פעם ועל היותה חברה אמיתית לפורום וליוצרים, אנחנו מודים וגאים להעניק לה את הפרס."