מתוך מעל 100 סרטים שהוגשו השנה לתחרות, הוכרזו ביום שלישי ה-27.11.2018 הזוכים הגדולים בפרסי הקולנוע הדוקומנטרי הישראלי, והוענקו פרסים כספיים בסך כולל של 400 אלף ₪. בטקס, בהנחייתה של שפרה קורנפלד, השתתפו המוזיקאים דידי ארז ומארק לזאר, והסטנדאפיסט קובי בלולו.

השנה עמד הטקס בצל איומים על היצירה החופשית ועל התרבות בישראל. יו"ר הפורום הדוקומנטרי, המפיקה אסנת טרבלסי, התייחסה בנאומה  לעושר ולמגוון היצירה התיעודית "המביאה לידי ביטוי קולות רבים ממרחבי החברה בישראל". יחד עם זאת, ציינה: "נדמה כי השנה עמדנו תחת מתקפה בלתי פוסקת על קיומנו ועל הלגיטימיות של העשייה שלנו […] חוק הנאמנות שנפל אתמול במזל גדול הוכיח כי המצב חמור. חמור משום הניסיון לשלוט בנרטיב, במיוחד בזה של 20% מאזרחי המדינה שנמנעת מהם האפשרות לספר את סיפורם ואת ההיסטוריה שלהם כפי שהם רואים אותה. האיום מרחף על כולנו ורוח הדברים קיימת ומחלחלת פנימה, אבל עבורם האיום הוא ממשי. תקציב של תאטרון שנשלל ושל אחר שנפגע, משוררת שנאסרת, זמרת שמושמצת מעל דפי עיתון מסית, זמר שהופעתו מתבטלת ממניעים פוליטיים על-ידי אגודת סטודנטים ועוד. אלו זמנים מסוכנים. זמנים בהם אנו חייבים לחשוב על התפקיד והמחויבות שלנו ליצירה ולעצמנו. במיוחד לנו, יוצרים דוקומנטריים המתעדים פיסות מציאות, מאירים פינות חשוכות, חושפים עוולות חברתיות, מגדריות ופוליטיות, יש חובה להיות נאמנים לעצמנו וליצירות אותן אנו מביאים לקהל […] לנו יש את החופש לא לציית. יש זמנים בהם אי-ציות הוא הנאמנות האמתית לאדם, לחברה ולרוח החופש". היא סיימה את דבריה בקריאה לקרנות הקולנוע לתמוך ולעמוד לצד היוצרים במאבקם נגד חוק הנאמנות בתרבות ונגד סתימת הפיות.

הזוכים והזוכות

"אחרייך وراءك", סרטה של הבמאית רנא אבו פריחה, זכה בפרס הגדול לסרט תיעודי באורך מלא. הסרט מתאר את התמודדותה של משפחת הבמאית, במקור מהיישוב הבדואי תל-שבע, שנקרעת בין הגשמת משאלת האם המוסלמית להיקבר ביישוב היהודי עומר, לבין דילמות חברתיות והלכה. תוך כדי תהליך הפרידה מהאם, עמוד התווך של הבית, הסרט חודר לתוך האינטימיות המשפחתית, הסודות והדילמות, ומעלה שאלות נוקבות על זהות נשית ולאומית ועל שייכות לבית.
במאית הסרט רנא אבו פריחה ביקשה להקדיש את הפרס לאמה, ו"לכל הנשים, לכל האימהות, שבדם, יזע ודמעות סוללות דרך חדשה לבנותיהן, ולכל הבנות שלהן שמזיעות ומעזות לא פחות." מפיקת הסרט אבתיסאם מראענה אמרה עם קבלת הפרס: "רנא תיעדה את המסע הסופני של אמה, אבל על הדרך היא גם מצאה והמציאה מחדש מבט על נשים ערביות, פלסטיניות שנלחמות יום-יום, כמו כן היהודיות והעבריות שנלחמות יום-יום, על הקיום שלהן". לטריילר >>

לזוכה הוענקו:
50,000 ש"ח מענק פיתוח מ-YESדוקו
15,000 ש"ח מענק פיתוח מקרן מקור
משמרות עריכה ואון ליין בשווי 12,500 ש"ח מג'אנגל סאונד
חברות לשנה באיגוד הבמאיות והבמאים בסך 800 ש"ח
10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


בפרס לסרט התיעודי הטוב ביותר (באורך עד שעה) זכה "המרפא הפצוע" של הבמאי יוחאי רוזנברג. הסרט מלווה קרימינולוג ישראלי המטפל לאורך שנים בפושעים ועברייני מין, במסעו בגיל 87 חזרה לעיר הולדתו. לראשונה, המרפא שמתעקש לעזור לכולם מעז לגעת גם בפצע שלו עצמו ובפגיעות שחווה כילד בשואה. לטריילר >>

לזוכה הוענקו:
40,000 ש"ח מענק פיתוח מערוץ 8 של הוט
משמרות אונליין בשווי 9,200 ש"ח מאולפני אדיט
תרגום לאנגלית לסרט בסך 2,000 ש"ח מחברת קאפ אן סאב
חברות לשנה באיגוד הבמאיות והבמאים בסך 800 ש"ח
10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


פרס לסרט ביכורים הוענק לאוריאל סיני ודנאל אל-פלג על סרטם "פרא". הסרט מציע מבט אינטימי על חייהם של צוות המטפלים הקטן בבית החולים לחיות בר. לטריילר >>

לזוכים הוענקו:
20,000 ש"ח מענק פיתוח מ"כאן" – תאגיד השידור
10,000 ש"ח מענק פיתוח מקרן גשר לקולנוע רב תרבותי
פרימיירה בסינמטק תל אביב בשווי 10,000 ש"ח
משמרות אונליין בשווי 3,600 ש"ח מאולפני אופוס
חברות לשנה באיגוד הבמאיות והבמאים בסך 800 ש"ח
10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


פרס הסדרה התיעודית הוענק לבמאי אורי רוזנווקס על הסדרה " זכות הצעקה – פרקים במחאה ישראלית" השואלת שאלות נוקבות על מקומה של המחאה בישראל, ומתעדת מחאות מרכזיות דרך נקודת מבטם של אלו שסיקרו אותן. לפרק הראשון >>

לזוכה הוענקו:
40,000 ש"ח מענק פיתוח מ-YESדוקו
שלוש משמרות סאונד באולפני DB בשווי של 6,500 ש"ח
השכרת ציוד צילום בשווי 4,000 ש"ח מ-AGcampro
חברות לשנה באיגוד הבמאיות והבמאים בסך 800 ש"ח
10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


השנה הוענק בתחרות לראשונה פרס בתחום היצירה התיעודית ברשת ובדיגיטל!
את הפרס לפרויקט תיעודי קצר, ניסיוני או דיגיטלי, קטפה סדרת הרשת "מעשה בחמישה משוררים" של הבמאי אלון לוי. הסדרה, שכל פרקיה עלו לצפייה ב"מאקו", מציגה חמישה משוררים ישראלים בולטים ושונים, המספרים כל אחד בדרכו את סיפורה של השירה הישראלית, התרבות הישראלית והחיים עצמם. לטריילר >>

לזוכה הוענקו:
10,000 ש"ח מענק פיתוח מהקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה
השכרת ציוד צילום בשווי 10,000 ש"ח מחברת מובי מובייל
שירותי אחסון והמרה בשווי 5,000 ש"ח מחברת Safe terabyte
חברות לשנה באיגוד הבמאיות והבמאים בסך 800 ש"ח
8,500 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


פרס הכתבה התיעודית הוענק לעמרי אסנהיים וגלעד טוקטלי ממערכת "עובדה" על הכתבה "מאחורי הגלימה", המתעדת את ההליכים הבעייתיים במינוי שופטים ואת הסודות של מערכת המשפט בישראל.

לזוכים הוענק פרס בסך של 6,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.


בפרס לסרט סטודנטים זכה רון גולדין מהמחלקה לקולנוע בבית-ברל על סרטו "קו 881". הסרט אשר צולם בגרמניה מתאר את סיפורה של המדינה אחרי גל ההגירה העכשווי של פליטים מוסלמים.

לזוכה הוענקו:
15,000 ש"ח מענק פיתוח מערוץ 8 של HOT
ייעוץ בהפצה ושיווק לפסטיבלים בשווי של 6,000 ש"ח מחדוה גולדשמידט
חברות לשנה לעורך/ת הסרט באיגוד העורכים ומקצועות הפוסט בשווי 600 ש"ח
השכרת ציוד צילום בשווי 2,000 ש"ח מחברת גליקסון
5,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע


הסרט "המוזיאון" בבימויו של רן טל זכה בחמש מתוך שש הקטגוריות המקצועיות בטקס: לנילי פלר הוענק פרס העריכה, לדניאל קדם פרס הצילום, וליואב רז ולהב הלוי פרס העיצוב הוויזואלי.


בפרסי המוסיקה המקורית ועיצוב הפסקול זכו במשותף הסרטים "המוזיאון" ו"פרא": פרס המוסיקה המקורית הוענק במשותף למלחין "המוזיאון" אשר גולדשמידט, ולאופיר ליבוביץ' על הסרט "פרא". פרס עיצוב הפסקול הוענק לאביב אלדמע עבור עבודתו בשני הסרטים.


בפרס התחקיר התיעודי זכו השנה במשותף שלושה פרויקטים: הסדרה "הקברניטים" של ערוץ 10 ורביב דרוקר, תחקיר: נעה עמיאל לביא, דניאלה רייס רזון ואילן שיזף, הסדרה "עלייתה ונפילתה של המחתרת היהודית" של שי גל, תחקיר: איה בק, מיטל שבתאי, חגית בן יעקב ושי גל, והסרט "אתה מת רק פעמיים" של יאיר לב ודוד דרעי, תחקיר: ניקו הופינגר.

לזוכים בקטגוריות המקצועיות הוענק פרס בסך 7,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע
לזוכים בקטגורית עיצוב וויזואלי הוענק פרס בסך 7,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע ואיגוד העורכים


פרס מפעל חיים הוענק ליוצר פורץ הדרך, הבמאי, האמן והמורה אבי מוגרבי
מוגרבי, מבכירי הבמאים בישראל, יצר עשרות סרטים המאירים סוגיות כואבות ומטרידות בהוויה הישראלית. עשייתו הקולנועית טבעה שפה חדשה שממשיכה גם היום להרחיב את גבולות הז'אנר הדוקומנטרי. יצירתו היוותה השראה לדורות של יוצרים ויוצרות בארץ ובעולם. יצירותיו הוקרנו ברחבי העולם וזכו בפרסים ובהכרה חסרי תקדים.
לא בכדי זכה השנה מוגרבי לפרס ולכבוד – הבחירה בו מדגישה את הערכים אותם הפורום רואה דחיפות לשבח: יצירותיו הנועזות נעות בין עצב להומור ולא נותרות אדישות לנוכח סוגיות מורכבות במציאות הישראליות: הסכסוך הישראלי פלסטיני, משבר הפליטים ועוד.

לזוכה הוענקו פרס בסך 10,000 ש"ח בחסות מועצת הקולנוע.


פרס הוקרה הוענק בטקס לבילי סגל, מנהלת ארכיון רשות השידור ה"מיתולוגית", שפעלה להנגשת הארכיון והפיכתו לארכיון דיגיטלי ומתקדם ולשיפור תנאי העבודה והתחקיר של היוצרים. הפרס הוענק לבילי על שתחת סערות ושינויים, חילופי הנהלות, סגירת רשות השידור והקמת תאגיד השידור הציבורי תחתיו – נלחמה, לעתים בחירוף נפש, לטובת שימור המורשת האודיו-ויזואלית של מדינת ישראל, ולטובת היצירה הדוקומנטרית ויצירת הטלוויזיה בכלל.